Op 24 maart 2024 om 2:57 lokale tijd in de ochtend, is in Emlichheim, een paar kilometer over de grens bij Schoonebeek een aardbeving geweest van 2.1 op de schaal van Richter. De beving was op 3 kilometer diepte, het gasveld Schoonebeek ligt ook op 3 km diepte. Dit is door tal van meetstations van het KNMI opgemerkt. Ook zijn er meldingen van vele bewoners uit Schoonebeek, die deze beving hebben opgemerkt.

De aardbeving van 2.1 was duidelijk merkbaar, maar een beving van 3.0 zou 22,4 keer zoveel energie vrijgeven. Een aardbeving van 3.0 is 8x groter dan een aardbeving van 2.1 Dit betekent een enorm verschil in kracht en mogelijke schade. De NAM gaat pas stoppen bij een beving van 3.0 of meer!
Zelf uitrekenen kan op: https://earthquake.usgs.gov/education/calculator.php

SodM adviseert meer onderzoek naar de effecten van winning in Duitsland in de plannen van NAM. Tevens adviseert Stichting Afvalwater Schoonebeek, grondig bodemonderzoek, omdat aan het huidige uitgangspunt ‘zandig’ de verwachting wordt opgehangen dat, hoewel er wel meer bevingen kunnen komen, de zwaarte daarvan meevalt. Wij dringen er bij de staatssecretaris om deze adviezen op te volgen voordat er vergunningen worden verleend.

Bron van onderstaande plaatjes en meer detail informatie: