De NAM mag productiewater van de oliewinning in Schoonebeek injecteren in een gasveld dichtbij de oliewinning, laat staatssecretaris Vijlbrief met een ontwerpbesluit weten op 11 juni. De oliewinning levert de regio 45 tot 60 miljoen euro op. De komende vijf weken kunnen tegen het besluit nog zienswijzen worden ingediend. Een mogelijkheid waar Stop Afvalwater Schoonebeek zeker gebruik van gaat maken: “De risico’s op aardbevingen, bodemdaling, natuur- en milieuschade door lekkages nemen hierdoor nog meer toe.”
De afvalwaterinjectie in Schoonebeek lag jarenlang stil vanwege piekconcentraties tolueen. Sindsdien is er intensief gesproken om het productiewater niet meer in Twente, maar in Drenthe nabij de oliewinning te injecteren in een gasveld. Daar heeft staatssecretaris Vijlbrief, in overleg met NAM en omwonenden, nu een ontwerpbesluit voor genomen.
Het is voor het eerst dat op deze manier burgers en regionale overheden vroegtijdig worden betrokken bij een oliewinningsproject. Dat heeft ervoor gezorgd dat NAM voorstellen heeft aangepast en de regio financieel meeprofiteert van de oliewinning. Deze werkwijze past binnen de contourennota aanpassing Mijnbouwwet, aldus de staatssecretaris. De stichting Stop Afvalwater Schoonebeek maakt zich echter zorgen om de ontstane risico´s en gaat een zienswijze indienen.
Schoner
Volgens Vijlbrief worden de werkzaamheden met de afvalwaterinjectie in het gasveld in Drenthe straks schoner, doordat het gebruik van hulpstoffen kan worden beperkt. Dat komt door de aanleg van nieuwe injectieputten met andere materialen. TNO en Staatstoezicht op de Mijnen (SoDM) concluderen ook dat het veilig en verantwoord is.
Afspraken met NAM
Staatssecretaris Vijlbrief: “We zijn de afgelopen jaren veel in gesprek gegaan met omwonenden om naar hen te luisteren. Daardoor zijn voorstellen van NAM aangepast en zijn afspraken over bijvoorbeeld het goed in de gaten houden van de werkzaamheden en de gevolgen ervan terecht gekomen in de vergunning. Er zijn ook afspraken gemaakt over eventuele schade die ontstaat, en er is afgesproken dat NAM een hoger bedrag per vat betaalt dan in januari nog is voorgesteld (nb. 1 euro per vat olie en bij een olieprijs boven 80 euro wordt het 1,50 euro per vat olie). Dat levert de regio in totaal 45 tot 60 miljoen euro op. Dat zal niet betekenen dat iedereen het eens is met dit besluit. Dat snap ik. Maar ik zie ook dat er begrip is dat deze activiteiten nut hebben voor onze samenleving.”
Stop Afvalwater Schoonebeek
De Stichting Stop Afvalwater Schoonebeek is niet blij met het nieuwe ontwerpbesluit en is op de website al een petitie gestart. “Aangezien er straks sprake is van gaswinning, afvalwaterinjectie in het gasveld en daarnaast nog oliewinning in een veld erboven, gaan wij een zienswijze indienen. Deze combinatie van gestapelde mijnbouw geeft extra risico’s zoals aardbevingen, bodemdaling, natuur en milieuschade door lekkages. Ook is het een enorme verspilling van schoon water in een onomkeerbaar proces.” Ook laat de stichting weten dat het een bijzonder besluit is, in een tijd waarin van alles op ons afkomt. Zoals de droogte en/of meer extreme weersomstandigheden.
Taboe op andere oplossingen
Ondanks dat het ontwerpbesluit in overleg met omwonenden en ook met de stichting Stop Afvalwater Schoonebeek tot stand is gekomen, was niet alles bespreekbaar. “In de zogenaamde tafels, zoals het ontzorgspoor, mocht er niet gesproken worden over andere, veiligere of meer circulaire varianten. Het proces ging er vanuit dat de gekozen variant van de NAM, dus afvalwaterinjecties op 3 kilometer diepte, doorgaat. Wij vonden dit een bijzonder uitgangspunt. Daarbij is een toezeggingendocument uitgerold met toezeggingen tussen NAM en “het dorp”. Maar of Schoonebeek beter wordt van deze toezeggingen is volstrekt onduidelijk. De toezeggingen zijn niet juridisch getoetst en financieel doorgerekend. Dit hebben wij vele malen kenbaar gemaakt. ”
Euro´s belangrijker?
Door de nieuwe afspraken met NAM levert de oliewinning de regio 15 miljoen euro meer op dan eerder was vastgesteld, tot in totaal dus 45 tot 60 miljoen euro. De stichting kreeg het idee dat het noemen van de miljoenen invloed heeft gehad op de betrokkenen en het traject. “Wij kunnen ons niet aan indruk onttrekken dat sommige overheden, bestuurders of politici hierdoor gecharmeerd leken. Het lijkt ons zuiverder om eerst de vergunning af te geven, en dan pas te praten over de bijdrage voor de regio.”
Zorgen om schade-afhandeling
Naast zorgen over de risico’s maakt de stichting zich zorgen om de schade-afhandeling. Ze hopen dat er omgekeerde bewijslast gaat gelden in Schoonbeek. “Zo zorg je voor keuzevrijheid voor inwoners die schade oplopen. Er is een zogenoemde commissie mijnbouwschade ingesteld voor eventuele schade, echter de kaders zijn behoorlijk strak en de overheid heeft de afgelopen decennia niet uitgeblonken in het organiseren van een goede schadeafwikkeling.”
Vervolg
Zes weken na publicatie kan iedereen nog reageren op het ontwerpbesluit met een zienswijze. Er zijn inmiddels nog 4 weken resterend. Die reacties worden verwerkt en daarna volgt een definitief besluit. Dat zal na de zomer zijn. Met dat definitieve besluit kunnen de werkzaamheden starten.
Bron: https://www.waterforum.net/44706-44706-oliewinning-schoonebeek-kan-door-nam-worden-hervat-aldus-demissionair-kabinet/