Een veertienjarig familielid uit ander deel van het land kreeg de opdracht bij Nederlands om een opstel te schrijven. Ze is gaan verdiepen in het geboortedorp van haar vader en dit is het resultaat:

“Zout water” zo noemt de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) de vloeistof die gebruikt wordt bij de oliewinning in Schoonebeek (Drenthe). Als je googelt: “water oliewinning”, dan krijg je hele andere benamingen voor deze vloeistof. Het is water, ook wel productiewater genoemd, met waterstoffluoride, methanol, zoutzuur, benzeen en nog tien emmers bullshit. Dit afvalwater werd eerder in Twente in de grond geïnjecteerd. De 2e Kamer wilde dit zo snel mogelijk stop zetten, omdat er een te hoog gehalte tolueen in het afvalwater zat, de buizen roestig waren en er lekkages voorkwamen. Maar nu gaat de NAM het in Schoonebeek in de grond stoppen. Is het hier dan minder schadelijk?

Een heel groot deel van mijn familie (aan mijn vaders kant) woont in Schoonebeek, ik kom daar dus ook regelmatig. Als klein kind wist ik al van de oliewinning daar. Dan zaten we in de auto en zei mijn vader: “Kijk, daar zijn de jaknikkers! En ik lachte om het grappige woord. Momenteel worden er stoompompen gebruikt voor de oliewinning. Het restant van dit proces is het eerdergenoemde afvalwater. En die zooi wordt dus niet meer in Twente in de grond gestopt, maar wel in de achtertuin van mijn familie.

Ik wilde graag weten of het nou echt zwart op wit staat dat dit “water” giftig is. Dus ging ik naar de site van de NAM, klikte op het zoekicoontje, en typte in: productiewater giftig. 0 zoekresultaten. Dus ik dacht, wat is trending? Minimaliseren. Dus ik veranderde mijn zoekopdracht naar: giftig. Wederom 0 zoekresultaten. Vervolgens zoek ik op google: NAM afvalwater giftig. Toen waren er ineens heel veel zoekresultaten, waarvan er geen één op de NAM-site stond. Samengevat staat er dat het productiewater giftig is. In eerste instantie ben ik echt super opgelucht, dat de NAM geen zwetsverhaal heeft verzonnen, en het maar gewoon weg heeft gelaten. Maar ik vind het toch wel een heel klein beetje eigenaardig.

Maar dat deze vloeistof giftig is, betekent nog niet meteen dat het schadelijk is voor alles en iedereen. Dat is wel zo. Er kan lekkage ontstaan in zo´n reservoir vol bagger. Dit kan dan naar boven gaan, en in het grondwater terecht komen. Dit is al vaker voorgekomen en het is ook één van de redenen dat er een heroverweging is gemaakt over de verwerking van het productiewater. Maar de grootste reden is dat het de zoutlaag in de aarde kan oplossen. Dit is ook al gebeurd bij zoutwinning en zorgde voor een instabiele bodem. En een instabiele bodem is niet handig, kijk maar naar het rampengebied in Groningen. Niemand wil toch dat de helft van Nederland straks volledig in elkaar gezakt is?!

En dan is de vraag, als het zo niet kan, hoe dan wel? Nou er is al een beter, duurzamer alternatief. Een nieuwe fabriek met nieuwe technieken. Dat is wel echt heel nieuw en spannend allemaal. Dus duurt het nog 4 jaar voordat alles klaar is. Want als ze alles nou vooral rustig aan doen, en niet overspannen of gestrest raken, doen de Schoonbekers dat wel.

Ze verplaatsten een probleem. Nu zit Twente er niet mee opgescheept, maar mag Schoonebeek de InjecTering krijgen.

Categories: