Overzicht van berichtgeving op radio, tv & nieuwssites

2024
RTV Drenthe – 3 april 2024 – Provinciale Staten: maak van Drenthe geen tweede Groningen

De risico’s van aardbevingen door gaswinning of oliewinning net over de grens in Duitsland bij Schoonebeek moeten worden meegenomen in de vergunning van de NAM voor aardoliewinning, gaswinning en afvalwaterinjectie in Schoonebeek. En schade in ons land, veroorzaakt door mijnbouw in Duitsland, moet gewoon worden vergoed.

DvhN – 31 mrt 2024 – ‘Neem Duitse velden mee bij besluit rond waterinjectie Schoonebeek. Zeker na aardbeving Emlichheim’
DvhN – 25 mrt 2024 – Kamerlid Sandra Beckerman verbaast zich over gemeenten Emmen en Coevorden in gas- en oliedossier. ‘Ze moeten stevigere vuist maken’

Kamerlid Sandra Beckerman verbaast zich over gemeenten Emmen en Coevorden in gas- en oliedossier. ‘Ze moeten stevigere vuist maken’. SP-Kamerlid Sandra Beckerman vindt dat gemeenten Coevorden en Emmen te weinig bondgenoot zijn van hun inwoners bij gas- en oliewinning. ,,Ze zouden een stevigere vuist kunnen maken.’’

RTV Drenthe – 25 mrt 2024 – Aardbeving Emlichheim leidt tot bezorgdheid in Schoonebeek

De aardbeving zaterdagnacht bij Emlichheim, werd ook gevoeld bij Schoonebeek. Volgens Dorpsbelangen heeft dit tot enige bezorgdheid geleid en hebben sommige bewoners overheden aangeschreven.

DvhN – 24 mrt 2024 – Aarde beeft bij Schoonebeek: ‘Dit zorgt voor onrust’

Het KNMI meldt een aardbeving van 2.1 op de schaal van Richter in Emlichheim, vlak over de grens in Duitsland. Inwoners van Schoonebeek voelden het.

RTV Drenthe – 24 mrt 2024 – Aardbeving van 2.1 bij Emlichheim

Bij Emlichheim, net over de Duitse grens in de buurt van Schoonebeek, heeft vannacht een aardbeving plaatsgevonden.

CN – 13 mrt 2024 – Brief college aan Vijlbrief moet dwingender; veel insprekers over NAM

Ook de voorgenomen injectie van afvalwater en de hervatting van oliewinning in de regio Schoonebeek was een belangrijk gespreksonderwerp tijdens de raadscommissie van dinsdagavond. Aanleiding was een conceptbrief van het college aan de staatssecretaris Hans Vijlbrief.

RTV Drenthe – 13 mrt 2024 – ‘Vette worst is nu een knakworstje’, politiek Emmen wil meer geld voor Schoonebeek

Gaat het straks meer rommelen in de bodem bij Schoonebeek? Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) valt het risico op meer aardbevingen niet volledig uit te sluiten. Het SodM verwacht zelfs dat door het injecteren van afvalwater in lege gasputten bij Schoonebeek de kans op bevingen mogelijk toeneemt.

DvhN – 11 mrt 2024 – Dorpsbelangen Schoonebeek bij hoorzitting over waterinjectie: ‘Is de mening van de bevolking van ondergeschikt belang?’

Dorpsbelangen Schoonebeek is niet tevreden over de brief die het Emmer college van burgemeester en wethouders naar de staatssecretaris wil sturen over de injectie van productiewater in lege gasvelden. Dit liet voorzitter Jos van Hees maandagavond weten tijdens een hoorzitting in het gemeentehuis.

RTV Drenthe – 13 mrt 2024 – ‘Die brief naar Den Haag over waterinjectie bij Schoonebeek moet véél pittiger’

Pittige taal, met dwingende teksten en scherpe bewoordingen. De gemeente Coevorden moet zich, als het aan de gemeenteraad ligt, niet door Den Haag laten ringeloren over de nieuwe plannen voor oliewinning en afvalwaterinjectie in Schoonebeek.

RTV Drenthe – 11 mrt 2024 – Zorgen over afvalwaterinjectie bij Schoonebeek blijven ondanks onderzoeksrapporten

Hoewel het volgens toezichthouders weinig risico oplevert, is er bij inwoners ongerustheid over het injecteren van afvalwater in de Schoonebeker bodem. Gisteravond mochten inwoners en andere betrokkenen vertellen hoe zij aankijken tegen de plannen van de NAM.

DvhN – 7 mrt 2024 – SodM: Meer kans op aardbevingen door waterinjectie Schoonebeek

De bodem onder Schoonebeek kan door waterinjectie in lege gasvelden vaker gaan beven. Dat schrijft Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in een advies aan het ministerie van Economische Zaken over de herstart van de oliewinning rond het dorp.

RTV Drenthe – 7 mrt 2024 – Mogelijk meer gerommel in Schoonebeker bodem door afvalwater

Gaat het straks meer rommelen in de bodem bij Schoonebeek? Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) valt het risico op meer aardbevingen niet volledig uit te sluiten. Het SodM verwacht zelfs dat door het injecteren van afvalwater in lege gasputten bij Schoonebeek de kans op bevingen mogelijk toeneemt.

RTV Drenthe – 15 feb 2024 – Provincie wil omgekeerde bewijslast voor oliewinning Schoonebeek

De provincie Drenthe wil omgekeerde bewijslast voor schade door de aardoliewinning in Schoonebeek. Maar ook voor Assen, waar nu volgens mijnbouw-gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) een hele vreemde situatie is: de ene helft van Assen valt onder omgekeerde bewijslast bij schade door gaswinning, de andere helft niet.

RTV Drenthe – 15 feb 2024 – NAM: ‘Absoluut geen plannen voor injectie productiewater in lege gasvelden’

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is absoluut niet van plan om lege aardgasvelden bij Dalen en Oosterhesselen in de toekomst te gebruiken om er productiewater in te injecteren dat vrijkomt bij de olieproductie in Schoonebeek.

RtlNieuws – 11 feb 2024 – Coevorden wil meer compensatie voor oliewinning Schoonebeek

De NAM wil de olieproductie in Schoonebeek weer opstarten, maar daarvoor is draagvlak nodig onder de bevolking. Staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw wil dit draagvlak genereren door een zogenaamde ‘gebiedsbijdrage’.

RtlNieuws – 10 feb 2024 – Item in RTLNieuws

Item in het RTLNieuws over Schoonebeek.

RtlNieuws – 10 feb 2024 – Plannen voor hernieuwde oliewinning verdelen Schoonebeek

Jarenlang werd er in het Drentse dorp Schoonebeek olie boven de grond gehaald. Momenteel ligt die oliewinning stil, maar als het aan de NAM ligt, komt daar dit jaar verandering in. En dat zorgt voor verdeeldheid in het dorp: wegen de voordelen die erbij komen kijken wel op tegen de risico’s?

DvhN – 31 jan 2024 – Actiegroep tegen afvalwater Schoonebeek de hort op met Lohues-leus: ‘Angst is mar veur eben, spiet is veur altied’

Stop Afvalwater Schoonebeek (SAS) gooit nog maar een schepje bovenop het verzet tegen NAM-plannen bij het oliedorp. De georganiseerde tegenstanders van herstart van de oliewinning proberen zoveel mogelijk bewoners bezwaar te laten maken.

CN – 30 jan 2024 – SAS toont nogmaals bezorgdheid om afvalwaterinjectie

Stop Afvalwater Schoonebeek laat weer van zich horen. “De meeste inwoners (57 procent) in Schoonebeek e.o. hebben zich in een enquête uitgesproken tegen afvalwaterinjectie. Toch gaan het ministerie van EZK en de NAM door. De eerste vergunningen zijn al verleend en de eerste werkzaamheden zijn al gestart.”

RTVDrenthe – 25 jan 2024 – Vijlbrief wil dat NAM meer geld betaalt voor oliewinning Schoonebeek

Staatssecretaris Hans Vijlbrief gaat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vragen of ze een hogere gebiedsbijdrage aan Schoonebeek willen geven vanwege de oliewinning. Het ministerie van Economische Zaken (EZK) gaat geen extra bijdrage leveren, tenzij de Tweede Kamer het ministerie daartoe dwingt.

DvhN – 25 jan 2024 – Nog geen extra smartengeld voor Schoonebeek. Hans Vijlbrief: ‘Niet voor Sinterklaas gespeeld maar het zijn ook geen peanuts’

Schoonebeek hoeft niet te rekenen op extra geld als genoegdoening voor nieuwe oliewinning. Staatssecretaris Hans Vijlbrief toont zich niet gevoelig voor een Drentse oproep daartoe.

RTVDrenthe – 24 jan 2024 – Argwaan bij raadsleden over gaswinning in Coevorden

Verschillende politieke partijen in Coevorden hebben weinig vertrouwen in de plannen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om de laatste resten aardgas uit de velden bij Dalen en Oosterhesselen te winnen. “Laten we het zo zeggen, ik ben nogal achterdochtig.”

RTVDrenthe – 23 jan 2024 – Drenthe en gemeenten willen meer geld voor olie uit Schoonebeek en echt van Economische Zaken

De provincie Drenthe en de gemeenten Coevorden en Emmen willen een grotere financiële bijdrage van het Rijk voor de oliewinning in Schoonebeek. Ook willen ze dat het Rijk die zelf betaalt en het niet via een achterdeur grotendeels door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wordt betaald.

DvhN – 23 jan 2024 – Weinig waardering voor ‘voorbeeldproject’ van Vijlbrief in Schoonebeek. ‘Wij zijn op het verkeerde been gezet’
RTV Drenthe – 22 jan 2024 – 1 euro per vat olie van NAM en Rijk voor Schoonebeek

Het Rijk en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaan Schoonebeek 1 euro per vat gewonnen olie betalen. Voor de komende vijftien jaar komt dat neer op 30 tot 45 miljoen euro voor de regio, afhankelijk van het aantal vaten olie dat geproduceerd gaat worden. Zo’n 2 tot 3 miljoen euro gaat er dan jaarlijks naar Schoonebeek.

DvhN – 22 jan 2024 – 1 euro per olievat voor Schoonebeek kan oplopen tot 45 miljoen euro. Kassa voor Schoonebeek? Het valt toch tegen

Een euro voor Schoonebeek per vat gewonnen olie. Het Drentse oliedorp mag straks tientallen miljoenen verdelen. Toch is dat minder dan gehoopt, vooral omdat de Haagse bijdrage tegenvalt.

juli t/m december 2023
DvhN – 7 dec 2023 – Schoonebeek sprak en de staatssecretaris zwijgt. Van fiks bommetje tot rimpeling in de rivier | Oud & Nieuws

In de rubriek Oud & Nieuw(s) blikken we terug op het (bijna) afgelopen jaar.

RTV Drenthe – 9 dec 2023 – Afvalwaterinjectie gaat toch wel door, maar hoeveel geld gaat er straks naar Schoonebeek?

Van “beste informatiebijeenkomst tot nu toe” tot “wat een theater”. Daartussen zweefde de mening van de Schoonebekers op de goed bezochte informatiebijeenkomst over de afvalwaterinjectie van de oliewinning. RTV Drenthe zet de stand van zaken op een rij.

DvhN – 7 dec 2023 – NAM en bestuurders krijgen tegengas van kritische Schoonebekers. ‘Veel uitleg maar weinig antwoorden’

Dik honderd Drenten kwamen woensdag af op de bijpraatsessie over de oliewinning met afvalwaterinjectie in de bodem bij Schoonebeek. Zij kregen uitgebreid uitleg, maar geen antwoorden op twee grote vragen.

RTVDrenthe – 5 dec 2023 – SP stelt Kamervragen over heropstarten gaswinning NAM in Zuidoost-Drenthe

De SP in de Tweede Kamer wil opheldering over de reden waarom de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) de gaswinning in kleine velden van Zuidoost-Drenthe opnieuw wil opstarten. Het Groningse Tweede Kamerlid Sandra Beckerman heeft daarover vragen gesteld aan staatssecretaris Hans Vijlbrief van mijnbouw.

RTV Drenthe – 30 nov 2023 – NAM: ‘Laatste aardgas uit velden halen, is niet voor meer ruimte afvalwater oliewinning’

Het opnieuw in productie nemen van een aantal bijna lege aardgasvelden in Zuidoost-Drenthe gebeurt niet omdat er meer lege aardgasvelden nodig zijn om het afvalwater uit de oliewinning in te stoppen. Dat zegt de Nederlandsche Aardolie Maatschappij (NAM).

RTV Drenthe – 14 nov 2023 – Stop Afvalwater Schoonebeek wil niet meepraten over aardoliegeld voor Schoonebeek

Stop Afvalwater Schoonebeek (SAS) wil niet meepraten over een bijdrage uit de aardoliewinning voor Schoonebeek. De actiegroep vreest dat het geld niet in het gebied van de aardoliewinning en afvalwaterinjectie terecht gaat komen maar bij veel grotere projecten zoals de Zuidelijke Ringweg Coevorden of een topsport-ijsbaan.

DvhN – 8 nov 2023 – Dorpsbelangen en Stop Afvalwater Schoonebeek willen niet in overlegorgaan oliewinning Schoonebeek

Dorpsbelangen Schoonebeek stapt uit de zogeheten Ontzorgtafel voor de herstart van de oliewinning in het dorp. Ook de actiegroep Stop Afvalwater Schoonebeek neemt niet deel aan het overleg.

RTV Drenthe – 14 sep 2023 – NAM schort verkoop kleine gas- en olievelden op land op: offshore krijgt voorrang

De verkoop door de NAM van de kleine gas- en olielocaties op land laat voorlopig even op zich wachten. De aardoliemaatschappij richt zich voorlopig enkel op de locaties op zee (offshore).

RTV Drenthe – 8 nov 2023 – Dorpsbestuur Schoonebeek loopt weg bij ontzorgtafel over afvalwater: ‘Geen dubbele pet’

Dorpsbelangen Schoonebeek neemt niet langer deel aan de zogeheten ontzorgtafel, waaraan het Rijk, de NAM en het dorp afspraken maken over de injectie van afvalwater in de bodem bij Schoonebeek. Het dorpsbestuur vindt dat meepraten hierover hun onafhankelijke rol in de weg zit.

Pointer – 2 juli 2023 – Bevolking keert zich tegen afvalwaterinjecties

De NAM is van plan om de oliewinning nabij het Drentse Schoonebeek te herstarten, maar heeft de benodigde vergunning voor de injectie van het afvalwater nog niet op zak. Een enquête onder de bewoners bevestigt de verdeeldheid in het dorp: de meerderheid is tegen. Wat zijn de gevolgen voor de oliewinning?

Vroeg! – 19 juli 2023 – Vroeg! Revisited – Hoe zit het met het afvalwater in Schoonebeek?

Cassata 3 juni gaat over de tweespalt in Schoonebeek over de omstreden oliewinning door de NAM met afvalwaterinjectie in een leeg gasveld. Te gast zijn voorzitter Jos van Hees van Dorpsbelangen en gedeputeerde Tjisse Stelpstra.