Alle 176 schademeldingen hebben volgens Commissie Mijnbouwschade andere oorzaak!

De Commissie Mijnbouwschade heeft vorig jaar geen cent schadevergoeding uitgekeerd. Van geen enkele scheur in woningen net buiten het zogenoemde Groningenveld is aangetoond dat mijnbouw de oorzaak was.

De Commissie Mijnbouwschade behandelt schades aan woningen buiten het Groningse bevingsgebied. Schades bínnen dat gebied worden afgehandeld door het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).

Bij die Commissie Mijnbouwschade zijn vorig jaar 176 schademeldingen binnengekomen. Voor het overgrote deel waren dat huiseigenaren in Groningen, Drenthe en Friesland langs de randen van het Groningenveld. Vooral waren er veel meldingen rond Veendam en vanuit West-Groningen. Het zijn mensen die bezorgd zijn dat scheuren of andere schades zijn gekomen door zoutwinning, door gaswinning uit kleine velden of door gasopslag.

Andere oorzaak dan mijnbouw

De deskundigen van de Commissie Mijnbouwschade hebben al die 176 meldingen onderzocht. De schade moet veroorzaakt zijn door iets anders dan de mijnbouw, stelde commissievoorzitter Rian Vogels woensdag in de Tweede Kamer.

Dat er vooral schademeldingen uit Noord-Nederland komen, komt volgens Vogels doordat er vooral in deze regio zorgen leven over mijnbouw onder de bevolking. Op zich kunnen er ook bij zoutwinning zoals rond Veendam en bij gasopslag zoals bij Grijpskerk en Norg wel schades ontstaan.

,,Maar de situatie boven de kleine velden en de zoutwinning en gasopslag is onvergelijkbaar met die boven het grote Groningenveld’’, zei Vogels bij een presentatie van het jaarverslag van de commissie in het parlement. In het kern-gasgebied in Groningen zijn zeer regelmatig aardbevingen. Bij die andere velden zijn volgens de commissie vorig jaar helemaal geen calamiteiten geweest.

Onderzoek naar andere oorzaak

Dat wil niet zeggen dat dat nooit zal gebeuren; er kunnen zoutcavernes instorten of andere problemen ontstaan. Dat blijft de Commissie Mijnbouwschade nauwlettend volgen, beloofde Vogels de Tweede Kamer. Ook wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar mogelijke andere oorzaken van scheuren en andere schades, zoals het inklinken van veen of andere beweging in de bodem.

Bron: Dagblad van het Noorden

Categories: