‘Oude wijn in nieuwe zakken’

Voor Stopafvalwaterschoonebeek is het veel “oude wijn in nieuwe zakken” en moet de NAM nu de kolen voor EZ uit het vuur halen. Oftewel: de NAM lost nu zaken op die eigenlijk op het bordje van de overheid – en dus EZ – horen.

De echte nieuwe crux zit er volgens Stopafvalwaterschoonebeek in hoe de toezeggingen van de NAM uiteindelijk worden vertaald in de vergunning. “Daar zit nog speelruimte.” Volgens SAS ziet de finale versie van de gemaakte afspraken aan de Ontzorgtafel er nog steeds grotendeels hetzelfde uit. En de staatsecretaris tekent volgens Ensink nog steeds alleen maar ‘als blijk van waardering’ voor de inspanningen van iedereen aan de Ontzorgtafel. “De bestuurlijke verantwoording, het ongelijke speelveld tussen inwoners van Schoonebeek en de NAM en EZ blijft. En de Ontzorgtafel is niet representatief.”

Berichtgeving in de media: