Vanavond is er voorlichting in ‘t Aole Gemientehoes over het bijdragenspoor. Je zou denken dat de avond over geld gaat. Toch?

De uitnodiging is helder het gaat juist niet over geld maar over het proces. Hoe willen wij betrokken worden hierbij. We zijn natuurlijk benieuwd hoe het bijdragenspoor verder vorm krijgt….

Natuurlijk vindt Stop Afvalwater Schoonebeek dat er genoeg zaken zijn die, voordat we over geld horen te praten, duidelijk moeten worden. Zoals bijvoorbeeld een beter, uitgebreid en onafhankelijk onderzoek naar alle mogelijke waterverwerkingsvarianten.

Voordat we verder praten over het bijdragenspoor lijkt het ons goed om eerst helderheid te krijgen:

  • over welk bedrag gaat het nu? NAM en EZK kom eens over de brug met een getal!
  • zorg voor een waarborgfonds voor eventuele schade
  • baken het gebied af waar het geld terecht hoort te komen (olie- en gasveld Schoonebeek)
  • zorg dat de omgekeerde bewijslast ook hier geldt

Gemeente Emmen, gemeente Coevorden, provincie Drenthe, Ministerie van EZK en de NAM praten samen al maanden – zonder inwoners – over dit bijdragenspoor.

Wees transparant en vertel alle inwoners wat besproken wordt en wellicht reeds besloten is.

Neem de uitkomsten van de enquête mee in het bijdragenspoor daarin heeft elke inwoner aan kunnen geven waar je wilt dat het geld aan besteed gaat worden. Prima input voor het vervolg.

Wij begrijpen goed dat iedereen wensenlijstjes aan het maken is maar zonder budget is het prijsschieten. Laat alle wensen en “beloofde miljoenen” niet afleiden van de kritische houding die nodig is om plannen beter te maken!

Lees hier het manifest ter bevordering positie inwoners in het bijdragenspoor

Categories: